Mini Cart

Ruzmarin

354,00 рсд

Ruzmarin potiče sa Sredozemnog mora odakle nam stiže najkvalitetnije eterično ulje ruzmarina. Miris mu je aromatičan, prodoran i osvežavajuće „mediteranski“.

U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Lekovita svojstva ruzmarina

Dejstvo mu je analgetičko, antiseptičko, antimikrobno, antibakterijsko, diuretičko. Ono ima izraženo pozitivno delovanje na mozak i centralni nervni sistem, te se koristi kod problema sa pamćenjem, nedostatkom koncetracije, nervne iscrpljenosti, migrene i seksualne nezainteresovanosti. Snažan je diuretik ima zagrevajući efekat pa se uspešno koristi u tretmanu celulita, gihta, nagomilavanja vode u organizmu, proširenih vena, podstiče cirkulaciju, ublažava bolove u mišićima i zglobovima, naročito kod artritičkih zglobova. Koristi se kod reumatizma, artritisa, gripa, kašlja i hroničnog bronhitisa. Najvažnija osobina eteričnog ulja ruzmarina je da stimuliše rad srca, jetre, žuči, bubrega i adrenalinskih žlezda. Ubrzava cirkulaciju kože glave, naročito vlasišta, te na taj način poboljšava rast kose i spečava opadanje iste. Neguje masnu kožu i sprečava nastanak peruti.

Zanimljivosti

  • antiseptična svojstva ruzmarina odavno su poznata, paljen je u bolnicama u sobama bolesnika i bacan po podu u Francuskoj sve do XX veka i ironijom sudbine s tim se prestalo baš onda kada su njegove antiseptične osobine naučno dokazane;
  • jedan je od sastojaka sirćeta 4 lopova, za koje legenda tvrdi da je lek i preventiva od zaraze kugom;
  • Jevreji, Egipćani, Grci i Rimljani su je smatrali svetom biljkom;
  • smatra se simbolom verne ljubavi;
  • legenda kaže da su cvetovi ruzmarina nekada bili beli, prilikom bega majke Božije u Egipat, ruzmarin joj je pružio zaklon i ona je preko njega prebacila svoj plavi ogrtač pa su od tada cvetovi ruzmarina postali plavi.

Upozorenje

Ne savetuje se trudnicama, deci mlađoj od 6 meseci i osobama sa izraženim visokim krvnim pritiskom.