Mini Cart

Origano

552,00 рсд

Origano je rasprostranjen po mediteranskom basenu i u Južnoj Aziji. Miris mu je oštar, aromatičan, ali vrlo prijatan.

U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Lekovita svojstva origana

Poseduje antibakterijsko, antivirusno, antiflamantno, antioksidativno i antiparazitsko dejstvo. Etarsko ulje origana ima izuzetno snažno dejstvo na bakterije, naročito na sojeve koji uzorkuju infekcije debelog creva i urinalnog trakta. Stimuliše protok žuči kroz digestivni trakt i tako pospešuje varenje. Etarsko ulje origana se pokazalo kao efikasno protiv parazitskih infekcija, gljivica, bronhitisa, glavobolja i zubobolja. Pruža olakšavanje od simptoma alergije, menopauze, deluje umirujuće na mnoge upale.

Zajedničkim radom naučnici iz Nemačke i Švajcarske indentifikovali su aktivni sastojak poznat kao beta-cariophiline (E-BCP) za kojeg se smatra da može pomoći u lečenju osteoporoze i arterioskleroze. Ono što je vežno napomenuti u vezi sa etarskim uljem origana je da je naučni tim iz Velike Britanije i Indije na čelu sa proesorom Viv Salisburi pokazao da snažna antibakterijska dejstva mogu zaštiti od super bakterija mrsa, koja je poznatija kao super bakterija koja je vrsta strafilokoka a koja je postala otporna na penicilinske antibiotike a potom i na mnoge druge antibiotike. Projekat je 2008. godine dobio nagradu od UN.

Zanimljivosti

U Staroj Grčkoj etarsko ulje origana koristilo se za lečenje bakterijskih infekcija, kao i za konzerviranje hrane. U Italiji se pored bosiljka koristi kao začin. U 2011. godini Journal of medical food objavila je studije koje je ustanovila značajna antibakterijska svojstva etarskog ulja origana na pet vrsta bakterija. Najveća aktivnost zabeležena je protiv E.Coli.

Način upotrebe

Inhalacija, masaža, aroma lampe, raspršivači.
Trudnicama je zabranjeno korišćenje etarskog ulja origana.