Mini Cart

Mandarina

624,00 рсд

Mandarina potiče iz Kine odakle se proširila do mediteranskih zemalja. Eterično ulje dobija se presovanjem kore mandarine. Miris mu je prodoran ali svež i prijatan.

U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Lekovita svojstva mandarine

Poseduje antiseptičko, antibakterijsko, sedativno, i diuretičko dejstvo. Izvrstan je tonik za probavne organe, ublažava metabolizam, te ublažava grčeve, mučninu i zatvor. Stimuliše rad jetre i želuca, podstiče lučenje žuči. Eterično ulje mandarine u Francuskoj smatraju dečijim uljem zbog svog blagog dejstva. Često se upotrebljava za ublažavanja tegoba kod dece kao što su stomačne kolike, grčevi, nadimanje, itd.. Koristi se za smirivanje hiperaktivne dece, naročito one koje imaju problema sa spavanjem. Ublažava nervnu napetost, razdražljivost, depresiju i nesanicu. Osvežava, snižava krvni pritisak zbog svog blagotvornog i diuretičkog dejstva, koristi se za sprečavanje nastanka strija u trudnoći.

Zanimljivosti

  • Da bi se dobilo 1l eteričnog ulja mandarine, potrebno je 40kg kore mandarine;
  • u Azijskim zemljama se kapne jedna kap eteričnog ulja mandarine na jastuk pre spavanja za miran san, naročito ako se pati od poremećaja sna;
  • u mnogim Azijskim zemljama se eterično ulje mandarine razblažuje u hladno ceđenom bademovom ulju i u toku trudnoće masiraju grudi i stomak dok ga koža ne upije, a ovaj tretman je veoma koristan za trudnice i plod.

Napomene

  • eterično ulje mandarine je blago i pravi izbor za trudnice, dojilje, decu pa i bebe;
  • za razliku od ostalih citrusnih ulja nije fototoksično i slobodno se može nanositi na kožu pre izlaganja Suncu.

Upozorenje

  • eterično ulje mandarine se često falsifikuje ili meša sa drugim jeftinijim citrusnim eteričnim uljima, stoga treba obratiti pažnju kod kupovine istog.