Mini Cart

Limun

276,00 рсд

Limun je poreklom iz Indije, a danas je rasprostranjen po celom mediteranskom basenu. Eterično ulje limuna dobija se postupkom hladnog presovanja kore limuna. Miris mu je svež, oštar i prijatan.

U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Lekovita svojstva limuna

Poseduje antiseptičko, diuretičko, antireumatično i tonizirajuće dejstvo, smiruje, osvežava i stimuliše. Njegova najvažnija osobina je sposobnost stimulisanja leukocita koji štite organizam od infekcija. Snižava temperaturu, deluje kao hemostatik. Snižava krvni pritisak i deluje protiv arterioskleroze. Ima adstringentno i dezinfikujuće dejstvo. Odbija insekte. Eterično ulje limuna pomaže kod funkcije jetre kao i kod oboljenja jetre. Koristi se kod problema sa varenjem, nadutosti, psihičkog zamora, herpesa, proširenih vena, popucalih kapilara, ekcema, peruti i masne kože. Vrlo često se koristi u proizvodima protiv celulita.

Zanimljivosti

  • drvo limuna potiče iz Indije, odakle je preneseno u Persiju i Palestinu, a zatim u zemlje mediteranskog basena;
  • Potrebno je 200 kg kore (3000 plodova) da bi se ceđenjem dobio 1l eteričnog ulja;
    sedište tradicionalnog načina proizvodnje eteričnog ulja limuna je Sicilija;
  • nekoliko studija koje su sprovedene na studentima su pokazale da raspršeno eterično ulje limuna u prostoriji povećava koncentraciju, i pomaže da se ostvare bolji rezultati u učenju i na testovima;
  • u Japanu se pomoću difuzora koristi u bankama.