Mini Cart

Lavanda

192,00 рсд

Lavanda potiče sa Mediteranskog područja, a posebno je zastupljena u Južnoj Evropi. Eterično ulje lavande dobija se destilacijom vodenom parom rascvetalih vrhova biljaka. Miris ovog ulja je snažan, čist, umirujući i cvetni.

U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Lekovita svojstva lavande

Eterično ulje lavande je jedno od najblažih eteričnih ulja, ali i jedno od najefikasnijih, te se direktno može nanositi na kožu kao eterično ulje čajevca. Eterično ulje lavande ima dejstvo na zapanjujuće širok spektar tegoba. Ono ima antibiotsko, antiinflamatorno, antidepresivno i antiseptično dejstvo. Najdragocenije dejstvo ovog ulja je njegova sposobnost da smiruje, uspostavlja poljuljanu psihičku i fizičku ravnotežu. Uklanja stres, nervnu napetost, histeriju, depresiju i nagle promene raspoloženja. Neizostavan je u tretmanu dermatistisa, psoriaze, ekcema, opekotina, gljivičnih oboljenja. Takodje, uspešno se koristi kod problema sa bešikom, proširenim venama, gojaznosti, strijama, zapaljenja grla, sinusa, bolova u ušima, neprijatnog zadaha. Odbija insekte. Eterično ulje lavande ublažava bol, koristi se kod reumatizma, artritisa, lumbaga. Naročito je delotvoran kod bolova u mišićima izazvanih sportskim povredama.

Zanimljivosti

  • Stari Rimljani i Persijanci palili su lavandu u sobama bolesnika i na taj način vršili dezinfekciju u kućama za vreme epidemije;
  • Stari Grci su ga koristili za oplemenjivanje prostora i kao dezinfenkciono sredstvo;
  • Francuski hemičar R.H. Gatfos, po mnogima otac aromaterapije, je tokom jednog eksperimenta opekao ruku, zalio ju je eteričnim uljem lavande koja mu je bila najbliža, ubrzo je otkrio da je opekotina veoma brzo zacelila.