Mini Cart

Karanfilić

360,00 рсд

Karanfilčić potiče sa Filipina, Molučkih ostrva i Indonezije. Eterično ulje karanfilčića dobija se destilacijom vodenom parom osušenih pupoljaka.

U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Lekovita svojstva karanfilića

Deluje antibakterijski, antiparazitski i antiseptično. Miris mu je pikantan, oštar i začinski. Ima snažno dejstvo na metabolizam, reguliše rad organa za varenje i olakšava varenje teške hrane. Takođe, koristi se kod trovanja hranom, nadimanja i mučnine. Ustanovljeno je da eterično ulje karanfilčića ima najjače antioksidativno dejstvo među eteričnim uljima te se koristi u prehrambenoj industriji, farmaciji i kozmetici, a zbog svojih analgetičkih svojstava koristi se i u stomatologiji. Važno je napomenuti da poseduje izuzetno moćno antibakterijsko dejstvo, što ga čini efikasnijim protiv velikog broja različitih bakterija u elitnim klinikama. Koristi se za sterilizaciju hirurških instrumenata.

Zanimljivosti

Karanfilić je jedan od najpoznatijih začina na svetu, on je čak toliko bio vredan da se zbog njega ratovalo. Trgovinom karanfilića dominirala je Portugalija koja je vladala nad Molučkim ostrvima do XVII veka, kada su ih Holanđani proterali. Holanđani su tada uništili sve plantaže osim Amboin. Francuzi su uspeli da ukradu nekoliko sadnica i naprave plantaže u Gvajani, Zanzibaru, Reinionu i Trinidadu. Prvi američki milioneri su u XIX veku bili trgovci karanfilića.

Eterično ulje karanfilčića je jedan od glavnih sastojaka dr Huld Klarkovog anti-parazitskog protokola koji pomaže da se izbace paraziti iz sistema za varenje – odlomak iz knjige aromaterapija.