Mini Cart

Anis

348,00 рсд

Anis potiče iz Azije, raširen je i na bliskom istoku, Mediteranu, pogotovo Egiptu. U Evropu su ga doneli Rimljani. Miris mu je karakterističan, topao i sladunjav.

U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Lekovita svojstva anisa

Etarsko ulje anisa poseduje antiseptično, antialergijsko, antispazmatično, sedativno i stimulativno dejstvo. Izuzetak je tonik za stomak koji greje ceo abdomen, pomaže kod grčeva u želudcu, mučnina, varenje teške hrane, povoljno deluje na peristatiku creva i mikrofloru, eliminiše parazite, jača želudac i druge probavne organe. Jedno je od najefikasnijih stvari protiv nadimanja i ukljanjnja gasova iz organizma, te ne dozvoljava stvaranje novih gasova. Ima slično delovanje kao adrenalin te stumulativno deluje na mišiće, srce i centralni nervni sistem. Povoljno deluje i na bubrege i mehur. Ublažava bolove kod reume i artritisa tako što stimuliše cirkulaciju krvi u pogodjenim područjima. Etarsko ulje anisa omekšava i rastvara sluz u bronhijama, te ih uklanja iz pluća i respiratornog trakta, a samim tim je delotvorno kod astme, bronhitisa i drugih bolesti disajnih oragana. Etarsko ulje anisa podstiče lučenje mleka kod dojilja, pored toga što povećava količinu mleka. Olakšava grčeve bebama jer se apanzmilitične supstance iz anisa prenose preko mleka. Eterično ulje anisa se uspešno koristi protiv celulita, usporeene cirkulacije, bolnih menstruacija i poremećaja seksualne želje kod žena.

Zanimljivosti

U studiji izvedenoj 2010. godine uporedjivano je dejstvo peperminta i etarsko ulja anisa na vaši, a etarsko ulje anisa se pokazalo mnogo delotvornije i efikasnije. Anis je najčešće korišćena začinska biljka u spravljanju alkoholnih pića u Grčkoj OYZO, Turskoj RAKI, Francuskoj ABSINTHE PASTIS, Italiji SAMBUCA i verovatno najpoznatijoj paleti od anisa Nemački JAGERMEISTERA. Med pomešan sa etarskim uljem anisa tradicionalno se koristi kao prijatan lek za kašalj, bronhitis i asmu kod dece. Etarsko ulje anisa je jedan od najjačih prirodnih insekticida.

Način upotrebe

Inhalacija, masaža, aroma lampe, raspršivači. Trudnicama se savetuje uzimanje etarskog ulja sa oprezom.