Sirup od miloduha

proizvodi-07Miloduh sadrži flavonoide, fitosterole, tanin, pektin, eterična ulja, olealnu kiselinu, marubin… Miloduh se koristi za lečenje hroničnog bronhitisa i astme. Preporučuje se za ublažavanje kašlja, jačanje želuca, kod usporenog rada probavnih organa, kao i protiv grčeva u prsima i noćnog znojenja.Miloduh deluje kao antiseptik. Zahvaljujući svojoj lekovitosti miloduh je postao vrlo zanimljiv i izazov naučnicima širom sveta. Japanski istraživači su u kliničkim studijama potvrdili njegovu efikasnost protiv hiperglikemije i dijabetesa, kao i protiv kandide i drugih gljivica i određenih sojeva bakterija.

ZANIMLJIVOSTI

Od miloduha se pravi izuzetno cenjeno eterično ulje a najveći proizvođači su Iran , Turska, Finska i Mađarska. Studija objavljena 2003. u Journal of Nutrition Science and Vitaminology pokazala je da korišćenje miloduha pre obroka bogatog ugljenim hidratima sprečava skok šećera u krvi inhibicijom varenja ugljenih hidrata te da miloduh može biti vrlo koristan kao pomoćno sredstvo za sprečavanje povišenog nivoa šećera u krvi.

Studija objavljena 2012.godine Acta Poloniae Pharmaceutica utvrdila je da od 4 ispitane biljke koje imaju izraženo antioksidativno delovanje, miloduh je pokazao najefikasniju sposobnost da zaštiti crvena krvna zrnca od oksidativnih oštećenja.

ISTORIJA

Stari Grci i Hebreji su je poštovali kao svetu biljku.

Smatra se da miloduh potiče sa Kavkaza i oblasti oko Crnog mora, mada pojedini biolozi tvrde da potiče sa juga Evrope.

Rimljani su ga koristili u medicinske i kulinarske svrhe kao i pročišćavanju hramova.

Miloduh je bio poznat i korišćen još u biblijsko doba, spominje se i u Davidovim psalmima.

U narodnoj medicini Sredozemnih naroda se često koristio i kao lek protiv žutice.