Sirup od maslačka

proizvodi-10Maslačak sadrži vitamine A, C, D, vitamine B komleksa, kao i magnezijum, gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, mangan, triterpene, flavonoide..Maslačak ima diuretično dejstvo, te se preporučuje kod infekcija mokraćnih puteva.Takođe pojačava znojenje, rad bubrega i pomaže kod gihta. Koristi se za opšte jačanje organizma, prolećno čišćenje krvi,kod kamena u žuči, oboljenja slezine i čišćenje jetre. Preporučuje se kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči i manjka apetita. U narodnoj medicini maslačak se preporučuje kao pomoćno sredstvo u lečenju dijabetesa.

ZANIMLJIVOSTI

Marija Treben je govorila za maslačak “odlikuju ga dve važne osobine: pomaže kod obolenja jetre i žuči”.

U evropskoj tradicionalnoj medicini koristi se kao sredstvo protiv “guste” krvi.

Maslačak se kao sastojak nalazi u većini preparata za lečenje virusnog hepatitisa.

Rozmari Glaster, pionir američkog herbalističkog pokreta, smatra ga jednom od najznačajnijih i najlekovitijih biljaka svih vremena.

U ajurvedi se koristi za različita oboljenja jetre uključujući uvećanje jetre, žuticu, cirozu; kao i za olakšavanje srčanih problema.

U kineskoj tradicionalnoj medicini maslačak se koristi u lečenju dijabetesa, kancera dojke i raznih gljivičnih i bakterijskih infekcija.

ISTORIJA

Ime maslačka potiče iz francuske reči “dent de lion” što znači zub lava.

Nastao je u Evroaziji,a danas je rasprostranjen po celom svetu, nalazimo ga i u oblasti Himalaja.

Prvi ozbiljni podaci o primeni maslačka u lečenju potiču iz zapisa arapskih lekara iz desetog i jedanaestog veka.

Maslačak je posebno cenio i poštovao čuveni arapski herbalista Avicena.

Evropljani su u 18. veku maslačak počeli smatrati lekom.

Indijanci su koristili maslačak za izbacivanje tečnosti iz organizma, bolesti bubrega, zatvor, kao i za ublažavanje tegoba kod anemije. Mnoga indijanska plemena su mlela i pekla koren maslačka i pravila napitak sličan kafi.