Sirup od majčine dušice

proizvodi-09Sirup od majčine dušice sadrži timol, tanin, magnezijum, fosfor, cink, kalij, vitamine A,C,D i B kompleks, eterično ulje… On stimuliše cirkulaciju, varenje i lučenje harmona, samim tim stimuliše čitav metabolizam. Sirup od majčine dušice utiče na smanjenje telesne težine i snižava krvni pritisak tako što povećava mokrenje i pomaže uklanjanju viška vode i soli iz organizma kao i toksina. Zahvaljujući ovoj osobini majčina dušica je pouzdan diuretik u terapiji reumatizma, artritisa i gihta. Sirup od majčine dušice ima antispazmodičko delovanje opušta arterije i vene i time smanjuje krvni pritisak i stres na srce.

Gasovi koji se stvaraju u želudcu i crevima mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su grčevi u stomaku, mučnina, glavobolja, povećan krvni pritisak i nesanica. Majčina dušica je izuzetno efikasna protiv nadimanja i uklanjanja gasova. Sirup od majčine dušice koristi se protiv crevnih parazita a naročito dečijih glista kao i za čišćenje disajnih puteva jer postiče izbacivanje sluzi.

ZANIMLJIVOSTI

Studija objavljena u novembru 2012. godine u „Natural product commynications“ pokazala je da aktivni sastojci majčine dušice imaju zaštitno dejstvo protiv raka debelog creva. Studija objavljena u „Nutrition and cancer“ utvrdila je da majčina dušica izaziva apoptozu (ćelijska smrt) u ćelijama tumora dojke. Iztraživači sa univerziteta u Torinu su dokazali da je majčina dušica jedno od najefikasnijih sredstava za uklanjanje vaginalnih infekcija kao i infekcija usta izazvanih candidom.

ISTORIJA

Majčina dušica vodi poreklo iz Južne Evrope i Severne Afrike. Većina stručnjaka smatra da je ime majčina dušica dobila zahvaljujući njenom snažnom delovanju na bolne, neredovne menstruacije i prerane menopauze. U staroj Grčkoj majčina dušica se koristila i za ubrzavanje porođaja. Stari grci su koristili majčinu dušicu u hramovima verujući da je ona izvor hrabrosti. Širenju majčine dušice Evropom najzaslužniji su rimljani koji su ga koristili da pročiste svoje prostorije kao i u proizvodnji sira i likera kojima je majčina dušica davala specifičan aromatičan ukus. Na Siciliji se još i danas proizvodi med od majčine dušice koji se pravio i u antička vremena.