Sirup od kantariona

Sirup od kantariona se koristi kao antidepresiv,sedativ i antibiotik. Sadrži hipericin, flavonoide, kvercitrin, sterole, karotenoide, tanine itd. Koristi se za smanjenje bola kod gastritisa, stimulaciju lučenja želudačnih sokova, poboljšanje varenja, kao i za zarastanje čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu. Primenjuje se kod blagih i umerenih depresija. U poređenju sa antidepresivima, sirup katariona je podjednako efikasan, ali sa manjim brojem kontraindikacija. Koristi se i kod naglih promena raspoloženja u menopauzi kod žena, kao i sezonskih depresija, koje su najčešće tokom zimskih meseci, zbog nedostatka sunčeve svetlosti, ali i u rano proleće kad nam je nivo serotonina u organizmu najniži. Tradicionalno sirup od kantariona se koristi za smanjenje bolova kod gihta, reume, povreda, kao i da olakša predmenstrualne tegobe. Posebno je efikasan kod nekontrolisanog mokrenja.

ZANIMLJIVOSTI

Zanimljivo je da je sirup od kantariona najčešće upotrebljavan prirodni antidepresiv. Najviše istraživanja o dejstvu kantariona urađeno je u Nemačkoj, gde je i zvanično odobren kao lek kod blagih i umerenih depresija, a njegovu lekovitost je priznala i Svetska zdravstvena organizacija. Hipericin koji je odgovoran za crvenu boju sirupa od kantariona takođe je zaslužan za antidepresivno dejstvo istog. Naslanjajući se na tradicionalu upoterbu kantariona, sedamdesetih godina 20.veka, započela su vrlo obimna klinička ispitivanja kantariona kod blage i srednje teške depresije. ESCOP citira 31 kontrolisanu kliničku studiju, mada je ukupni broj studija mnogo veći. Zahvaljujući postignutim rezultatima kantarion se masovno u zapadnoj Evropi i Americi prepisuje za lečenje depresije.

ISTORIJA

U staroj Grčkoj kantarion se koristio protiv crevnih parazita i dijareje. Stari Rimljani su ga uspešno koristili u otklanjanju tegoba stomačnih i disajnih organa, a redovno su ga koristili i rimski vojni hirurzi. U mnogim zemljama kantarion nosi ime gospina ili bogorodičina trava, zbog svoje osobine da je izuzetno efikasan u lečenju “ženskih bolesti”. Kad biljka nosi ime svete Marije, tad možemo biti sigurni da ga je zaslužila. U zapadnim zemljama kantarion se zove “trava sv.Jovana”. Po legendi crvena boja kantariona je simbol prolivene krvi Jovana krstitelja.Otac farmacije Paracelzijus govorio je da cvet kantariona usred leta skuplja sunčeve zrake da bi ih dao ljudima za vreme tmurnih zimskih meseci.

NAPOMENA

Ukoliko osoba koristi statin, lekove protiv epilepsije i HIV-a, trebala bi se posavetovati sa srtučnom osobom oko korišćenja kantariona.